Saabmodeller

Saab var en svensk biltillverkare som tillverkade bilar fram till år 2011. Några av Saabs mest kända modeller är:

  • Saab 92 – deras första serietillverkade modell
  • Saab 96 – tillverkades i hela 20 år
  • Saab 900 – en populär familjebil på 80- och 90-talet
  • Saab 9-7X – en populär SUV-modell som tillverkades under 2000-talet
  • Saab 9-3 – den sista Saab modellen

Tidiga Saabmodeller

Den allra första prototypen av Saab kom 1947 och hette för Saab Exp. Vagn 001 men kallades även för Ursaaben. Den första serietillverkade bilen av Saab däremot kom tre år senare, alltså 1950 och hette Saab 92.

Saab 92 tillverkades fram till 1956 och hade flera moderna lösningar, exempelvis var den framhjulsdriven, den hade en tvärställd motor och en självbärande kaross där man hade lagt mycket fokus på aerodynamiken, vilket inte var så konstigt eftersom Saab tidigare endast hade tillverkat flygplan. Modellen saknade bagageutrymme.

1960 började Saab tillverka en modell de kallade Saab 96 som blev mycket populär och kom att tillverkas ända fram till 1980. Denna Saabmodell fick sig dock ett antal ansiktslyft under årens gång.

Senare Saabmodeller

Saab 900 tillverkades i två generationer, den första mellan 1978 och 1994 och generation två mellan 1994 och 1998. Båda generationerna blev mycket populära familjebilar och många svenska familjer sågs ute på vägarna i den här modellen under 80- och 90-talet.

Modellen räknades som en halvkombi och idag skulle troligtvis de flesta familjer tycka att den var alldeles för liten för att använda som familjebil.

En annan Saabmodell som tillverkades under 2000-talet var Saab 9-7X som var en SUV modell och därav också mycket större, och blev även den en populär familjebil. Den hade en storlek som även många familjer idag skulle känna sig bekväma med, även om många idag gärna vill ha en hybrid eller en elbil.

Saabs sista modell

Den sista modellen Saab tillverkade hette Saab 9-3 och även denna kom i två generationer. Den första tillverkades mellan år 1998 och 2003 och den andra generationen mellan år 2003 – 2011.

Precis som många andra biltillverkare visste Saab tidigt att elbilar troligen skulle bli framtidens bilar och hade planerat på att Saab 9-3 skulle bli en elbil. Tyvärr gick Saab i konkurs i december 2011 och någon elbil han aldrig komma ut på marknaden.

Innan Saab gick i konkurs hade de en lång uppförsbacke de sista åren. Tyvärr fick de ge upp och ett svenskt bilmärke gick i graven. Många bilentusiaste i Sverige tycker fortfarande att Saab är de allra bästa bilarna. Du kan såklart fortfarande köpa begagnade Saabmodeller idag. Tänk dock på att alltid göra en ordentligt kontroll innan du köper en begagnad bil.

Även om Saab inte längre finns kvar finns det mycket info om Saab för dig som är intresserad och minnet lever länge kvar hos många.

 

 

 

 

Lämna en kommentar