Så fungerar det att ladda elbilen med solceller

Att många väljer att köpa solpaneler i paketpris och installera dem på taket är ingen nyhet. Det är både smart och populärt. Men när det kommer till att ladda sin elbil med solceller, hur går det till egentligen? Det går vi igenom i den här artikeln.

 

Kan du ladda din elbil med solceller?

Du kan ladda din bil med solceller så länge ditt solcellssystem producerar mer el än vad din villa kan nyttja. Du kan inte ladda din elbil med solceller på natten, om du inte har ett solcellsbatteri som lagrar redan producerad solel över tid. Satsa på att ladda bilen på dagen, samt att skaffa ett solcellssystem som producerar mer solel än vad du behöver.

Den överproduktion som uppstår kan du alltid ladda bilen med, alternativt mata ut på elnätet mot en bra ersättning. Ett solcellsbatteri är däremot ingen bra investering, då de idag är alltför dyra och effektsvaga. Men i framtiden kan lagring av solel med hjälp av batterier vara en bra idé.

 

Hur fungerar det att ladda bilen med solcellssystemet?

För att kunna ladda sin elbil med solceller krävs det att du kopplat en laddbox till solcellssystemets växelriktare. Växelriktaren omvandlar den likström som skapats av solcellerna till växelström, som du kan ladda bilen med. Notera att en underdimensionerad solcellsanläggning inte kan ladda din bil, då all solel som skapas nyttjas i villan.

Tips: Om du vill lära dig mer om växelriktare är LG Energy en bra resurs.

 

Varför ska du ladda din elbil med solceller?

Elbilar är bara så miljövänliga som den el som du laddar bilen med. Om du laddar din elbil med smutsig fossil el som exempelvis kommer från olja eller gas, är det fortfarande en miljövinst med elbilar. Men bara en mindre sådan. Det bästa är om du laddar din bil med en förnyelsebar energikälla, som dina egna solceller på taket.

Mer specifikt så ”tankar” du din bil gratis, om du bortser från investeringen med solcellerna. Det förtydligar brittiska The Co Experts.

 

En smart laddbox är en bra idé

Att ladda elbilen när solen skiner är ibland i princip omöjligt, i synnerhet på vintern då det är mörkt och kallt. Utöver det är ett solcellsbatteri ingen bra investering. En smart laddbox däremot, det ska du satsa på. Med en smart laddbox kommer din elbil att laddas, frågan är bara hur.

Mer specifikt kan du ställa in boxen så att din elbil laddas fullt med hjälp av solceller, om det finns en överproduktion i systemet. Men om det inte finns någon solel tillgänglig, då laddar den smarta boxen upp din bil med vanlig elektricitet från ditt elbolag.

Med den smarta boxen kan du exempelvis parkera och ladda din bil klockan 14 en eftermiddag, och ”säga till” boxen att den har till 08:00 nästa morgon på sig att ladda batteriet till max. I första hand laddar den smarta boxen upp din elbil med solel, men i värsta fall laddas din bil genom att du köper in el från elbolaget under de timmar som elen har det lägsta inköpspriset.

En smart laddbox är inte en helt perfekt lösning, men det är det bästa vi har tills det att solcellsbatterierna blivit billigare och mer effektiva.

 

Läs mer: Bästa tjänstebilen för 7,5 basbelopp

Lämna en kommentar