Köpa ut förmånsbil genom privatlån

Har du fått erbjudandet att köpa ut din nuvarande förmånsbil? Istället för att titta på en helt ny eller begagnad bil kan du undersöka möjligheten att finansiera din förmånsbil privat istället genom ett lån. Läs vidare om: 

  • Det här behövs när du vill köpa ut förmånsbil
  • Finansiera förmånsbil genom ett privat billån
  • Vilka regler och riktlinjer har skatteverket för utköp av förmånsbil?
  • Köpa begagnad bil som förmånsbil
  • Köpa ut sambo eller närståendes förmånsbil
  • Vanliga frågor kring förmånsbil och lån

Det här behövs när du vill köpa ut din förmånsbil

Om du är anställd och vill köpa ut din förmånsbil måste du först fixa ett värderingsintyg. Värderingsintyget ska vara utfört av en auktoriserad värderingsman och förordnad av Handelskammaren. Det ska göras främst för att du ska betala rätt summa till leasingfirman, men även på grund av skattemässiga skäl.

Finansiera affären med ett billån

Har du inte möjlighet att betala hela restsumman kontant har du möjlighet att ansöka om ett privat billån. Det kan tecknas både med och utan säkerhet. För de flesta billån krävs en kontantinsats på 20%. Bland de viktigare villkoren för att bli godkänd på billånsansökan:

  • Du måste vara minst 18 år gammal
  • Du måste ha en fast anställning och tillräcklig inkomst (kan variera)
  • Du får inte ha någon aktiv skuld hos Kronofogde (kan variera)

Vi på tjänstebilen är inte experter på finans. Besök därför en trovärdig webbsajt som jobbar och guidar inom finans. Ex. Finansiella jämförelsetjänsten Lånea.se bryter ner och förklarar de viktigaste finansieringsfrågorna kring billån. Den viktigaste aspeketen kring alla former av lån är att du inte ska ansöka om mer lån än vad din nuvarande ekonomi klarar av. Tänk på att du ska betala tillbaka hela lånesumman + räntekostnad + övriga avgifter enligt avtal

Så mycket kan du via ett billån

Exakt hur mycket du kan låna när du ansöker om ett billån beror förstås på dina ekonomiska förutsättningar. Långivaren gör alltid en bedömning av din ekonomiska situation. Generellt kan du låna upp till 600 000 SEK utan säkerhet, förutsatt att du uppfyller kraven för lånet. Normalt behöver du sällan vänta längre än ett dygn innan du får svar på din ansökan, men det varierar också beroende på långivare. Värt att poängtera är att du har ångerrätt på vissa privatlån och kan därför vara bra att betala tillbaka detta om bilaffären inte går igenom. 

Se till att affären görs enligt Skatteverkets regler

När du använder din tjänstebil utanför arbetstid beräknas det som en bilförmån. Vid privatresor syftar skatteverket på alla resor som ej går mellan ditt boende och arbetsplats. Det gäller dock bara om du åker minst 100 mil eller mer än 10 resor per år. Har du en tjänstebil är det därför viktigt att sparra och dokumentera körloggen. Förmånskatten är inget du behöver ta hänsyn till denna skatt betalas direkt av din arbetsgivare.

Kan man köpa en begagnad bil som förmånsbil?

Enligt flera bilfirmor och medier är det inga problem att köpa en begagnad bil som företagsbil. Så länge bilen uppfyller de krav som ställs på en företagsbil / förmånsbil. Förmånsbilen ska även användas i företagets dagliga verksamhet. Det innebär bland annat att företaget ska betala alla kostnader som rör bilen. 

Vad gäller om jag vill köpa min sambos förmånsbil?

Vill du köpa din sambos förmånsbil kan du ej undvika skatt. Med anledning att du indirekt drar nytta av en arbetsförmån du ej ska ha tillgång till. Enligt Skatteverket räknas det som att du får bilen direkt från en arbetsgivare.

FAQ – Köpa ut förmånsbil 

Vad är en förmånsbil?

En förmånsbil är en företagsbil som kan användas privat. Företagsbilen räknas automatiskt som en förmånsbil om den används för privata ändamål. Oftast kräver arbetsgivaren ett avtal kring hur man får och inte får använda förmånsbilen privat.Du som förmånsbilstagare ska ha koll på hur mycket du använder bilen i tjänst och hur mycket privat. Oftast räknas detta i antal km / mil. 

Måste jag betala skatt för en förmånsbil?

Ja, du måste skatta för en förmånsbil om du kör mer än 100 mil per år. Du måste även skatta för bilen om du gör fler än 10 resor per år. Du kan enkelt räkna ut hur mycket du betalar i skatt genom att gå in på Skatteverkets webbplats.

Hur gör jag om jag vill köpa ut min förmånsbil?

För att köpa ut din förmånsbil rekommenderar vi dig att kontakta din arbetsgivare. Arbetsgivaren köper isåfall ut bilen från leasingföretaget. Ett värderingsintyg ska skapas av auktoriserad värderingsman så att köpesumman blir rätt.

Lämna en kommentar