Försäkring för företagsbil, förmånsbil & tjänstebil

En företagsbil, förmånsbil eller tjänstebil måste försäkras på samma sätt som en privatägd bil. Det finns mycket gemensamt, men en viktig skillnad är att företaget behöver teckna och betala bilförsäkringen, även om den mest körs privat. 

I denna artikel berättar vi vilka olika alternativ och regler som finns och vad du bör tänka på när du ska skaffa en försäkring för en företagsbil. Oavsett som det är en förmånsbil eller tjänstebil.

Detta går vi igenom:

  • Två typer av företagsbil
  • Försäkring för tjänstebil och förmånsbil
  • Försäkringsbolag med bilförsäkring för företag
  • Välj omfattning på bilförsäkringen
  • Försäkring ingår ibland vid operationell leasing
  • Skriv avtal tjänstebilen eller förmånsbilen

Två typer av företagsbil

Till att börja med kan vi dela in företagsbilar i två kategorier:

  • Tjänstebil: Avsedd att köras i tjänsten. Får användas privat maximalt tio gånger per år och upp till 100 mil.
  • Förmånsbil: En företagsbil som får användas privat. Användaren förmånsbeskattas. Förmånsvärdet är utformat för att motsvara besparingen jämfört med att äga bilen själv.

Oavsett hur bilen används behöver den försäkras genom en försäkring för företagsbilar och det är företaget som ska stå som försäkringstagare.

Läs gärna vår artikel om att köpa bilen privat eller genom företaget ifall du undrar om det verkligen lönar sig att ha förmånsbil.

Försäkring för tjänstebil och förmånsbil

Företaget betalar för bilförsäkringen

Först och främst ska nämnas att det är företaget som står för alla omkostnader om du har företagsbil. Bränslet kan du dock betala själv när du kör privat. Det blir billigast.

Men företaget ska alltså betala för bilförsäkringen, inklusive eventuell självrisk ifall det uppstår en skada. Det beror på att bilen ägs eller leasas av företaget.

Försäkringen tas med andra ord som en kostnad i företagets bokföring. Momsen betalas till försäkringbolaget men bokförs som ingående moms vilket innebär att företaget får mindre moms att betala netto på sin försäljning.

Denna avdragsrätt ska inte förväxlas med vad som gäller för inköp eller leasing av företagsbil. Där gäller att halva momsen är avdragsgill om bilen leasas med så kallad operationell leasing. Om bilen köps eller om leasingavtalet ger rätt att köpa loss bilen efter avtalets slut medges inget avdrag för momsen.

Men försäkringen är alltså alltid helt avdragsgill och avdragsrätt gäller för momsen.

Försäkringsbolag med bilförsäkring för företag

Ett flertal försäkringsbolag erbjuder försäkring för företagsbil i Sverige:

  • Dina Försäkringar
  • IF
  • Länsförsäkringar
  • Gjensidige
  • Svedea
  • Trygg-Hansa
  • Folksam
  • Swedbank
  • WaterCircles
  • Moderna

Dessutom brukar biltillverkarna erbjuda egna försäkringar för företagsbilar.

Vår rekommendation är att jämföra försäkringsbolagen noga då villkoren kan variera kraftigt.

Det är en god rutin att göra en ny jämförelse inom ett år, innan tjänstebilsförsäkringen eller förmånsbilsförsäkringen löper ut. Försäkringsbolagen höjer ibland premien ett tag efter att du gått över till dem som kund.

Välj omfattning på bilförsäkringen

Försäkringar för företagsbilar fungerar i grund och botten på samma sätt som privata bilförsäkringar. Alla försäkringsbolag erbjuder tre nivåer av skydd:

  • Trafikförsäkring: Täcker skador på andra fordon, personer eller egendom. Detta är den enda del av försäkringen som är obligatorisk.
  • Halvförsäkring: Ger ersättning vid brand, stöld, maskinskador och glasskador. Kan även inkludera räddning och rättskydd. 
  • Helförsäkring: Täcker även vagnskada, även om du själv orsakar skadan.

Ofta erbjuds även diverse tillägg, exempelvis möjlighet att få hyrbil eller ersättningsbil, ersättning för skada på inredningen med mera.

Du behöver sannolikt även ange hur många mil bilen kommer att köras per år.

Företagsbilen har sannolikt vagnskadegaranti i upp till tre år från det att den var ny. Ifall den har vagnskadegaranti räcker det att du tecknar en halvförsäkring för att ändå ha samma skydd som med en helförsäkring.

Självrisken fungerar på samma sätt som för privata försäkringar men skillnaden är att det är företaget som står för självrisken när försäkringen hör till en tjänstebil eller förmånsbil. Det kan även finnas vissa lustiga skillnader i villkoren. Till exempel självrisk på över 900 000 kronor (!) vid kollision med flygplan inne på avspärrat flygplatsområde.

Försäkring ingår ibland vid operationell leasing

Om du tänkt leasa bilen finns två typer av leasing att välja bland. Finansiell och operationell. Valet mellan dessa två kan påverka behovet av att teckna försäkring.

  • Finansiell leasing är alltjämt det vanligaste upplägget i Sverige. Det innebär att företaget betalar en leasingavgift under en period och sedan får möjlighet att köpa ut bilen till restvärde.
  • Operationell leasing kan liknas vid en bilhyra under en lång period, utan möjlighet att köpa loss fordonet.

I operationell leasing brukar driftskostnader ingå, inklusive bilförsäkring. Som företagare kan det vara praktiskt att få alla kostnader för bilen på samma faktura en gång i månaden.

Skriv avtal för tjänstebil eller förmånsbil

Om tjänstebilen även ska användas för privat bruk, alltså som förmånsbil, är det viktigt att upprätta ett avtal mellan användaren eller användarna och företaget. Det kan vara bra även om du har ett enmansföretag för att dokumentera upplägget i händelse av att Skatteverket gör en kontroll.

Avtalet bör bland annat innehålla värdet av förmånen och vem som ska stå för förmånsvärdet i händelse av tjänstledighet, längre sjukdom och liknande.

Normalt sett ska företaget stå för alla avgifter. Exempelvis fordonsskatt, service, reparationer, vägtull, leasingavgift, ränta – och inte minst – bilens försäkring.

Ett avtal behöver inte vara komplicerat men det är alltid en god idé att ta kontakt med en affärsjurist för att skriva ett korrekt avtal. Speciellt om företaget har flera anställda och flera förmånsbilar.

Vanliga frågor

Vem betalar försäkringen för en förmånsbil?

Det är företaget som står för försäkringspremien och eventuell självrisk.

Vilket typ av försäkring ska en företagsbil ha?

Försäkringsbolagen har speciella försäkringar för tjänstebilar. I mångt och mycket innehåller de samma sak som en privat bilförsäkring. Du kan välja mellan enbart trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring.

Vilket försäkringsskydd ska jag ha till företagsbilen?

Om bilen är nyare än tre år har den sannolikt vagnskadegaranti. Det innebär att du bara behöver teckna en halvförsäkring för att ha fullgott skydd.

Måste jag köpa försäkring till min tjänstebil eller förmånsbil?

Ja, företaget måste enligt lag köpa åtminstone en trafikförsäkring. Vill du ha skydd mot glasskada, brand, stöld och vagnskada med mera kan du överväga en halvförsäkring eller helförsäkring.

Är bilförsäkringen avdragsgill?

Ja, fordonsförsäkringen är avdragsgill för företaget och det är även avdragsrätt för momsen.

Lämna en kommentar