Laddning i fokus

El till våra bilar blir en allt viktigare fråga att lösa, inte bara för samhället i stort utan även för företag, fastighetsägare och andra. Att renodlade elbilar och laddhybrider är framtiden för våra transporter är de flesta helt överens om. Bristen på laddstationer och hur vårt elsystem ska klara den ökande belastningen är dock problem som måste lösas.

 

I mitten av oktober är det dags för Elmässan i Stockholm. En branschmässa som samlar en stor del av elbranschens olika aktörer i landet. Redan nu kan konstateras att intresset för hur vi kan och ska lösa frågan om fler laddstationer står högt upp på agendan.

Lösningar som handlar om allt från laddning vid hemmet, laddning på arbetsplatsen och till frågan om laddinfrastrukturen i samhället.

 

Laddning är centralt

Lina Schewenius Lund är projektledare på EasyFairs som arrangerar mässan i Kistamässans lokaler. Hon ser det stora intresse som finns idag för hur vi ska ladda våra bilar i framtiden.

– Laddning av bilar blir absolut en av de mest intressanta och populära delarna på mässan i år. Det gäller hela området från smått till stort. Vi har även engagerat talare som kommer att fokusera på detta område och redan nu är intresset stort, säger Lina.

 

Krav på företagen:

Framtiden för de laddbara bilarna handlar alltså inte bara om att få fram tillräckligt med bilar; vilket är ett problem idag i Sverige. Det handlar minst lika mycket om den infrastruktur som krävs. Genom det nya skattesystem som gäller tjänstebilar och det nyligen införda bonus-malussystemet så ser allt fler över möjligheten att byta till laddbart.

Även företag med tjänstebilar ser fördelar för såväl den egna ekonomin som för de anställda. Här är dock ett problem att det idag sällan finns laddningsmöjligheter på företaget. Och kanske inte heller hemma där bilen står parkerad över natten. Allt fler lösningar finns dock och med tillväxt och efterfrågan kommer också att det blir billigare och mindre komplext att skaffa rätt möjligheter till laddning.

– Vi kan konstatera att många av våra utställare kommer med allt fler lösningar för varierande behov. Just laddmöjligheter på arbetsplatser är kanske det som är mest aktuell för tillfället och där vi ser många olika erbjudanden, säger Lina.

De nya skatteregler som gäller trängselavgifterna, som nu tas upp som en förmån för tjänstebilsföraren, innebär kanske också att fler väljer att låta bilen stå kvar och ladda på arbetsplatsen över natten. Något som också kräver en anpassad laddstation.

 

Lina Schewenius Lund är projektledare på EasyFairs

Lina Schewenius Lund
Projektledare på EasyFairs
Foto: Privat