Han rör sig dagligen mellan kunderna i Småland och Blekinge så det har hunnit bli en del mil under åren.

– Jag har kolliderat med två rådjur, vilket ändå måste anses som lite mot bakgrund till hur mycket vilt som förekommer i det här området. Värre var det för min kollega som frontalkrockade med en älg.

Kan påverka självTommie

Tommie valde på grund av krocken att byta yrkesbana. Viltbeståndet och undermåligt vägunderlag är två riskfaktorer han ständigt parerar under en arbetsdag. Medtrafikanters mobiltelefoner, stressade förare och hans eller andras dagsform är andra. Han vet dock vad han kan göra för att förbättra förutsättningarna.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka kör Tommie Linder sin privata bil i tjänsten. Han har i grunden ett stort intresse för bilar och vet vad han vill ha för att kunna köra bra och säkert i trafiken.

– Jag är av åsikten att en stor bil med mycket rörelsemassa är säkrare. Genom att använda privatbil istället för en tjänstebil kan jag bättre påverka hur min arbetsplats ska se ut. Det innebär inget merarbete att köra sin privata bil, däremot större påverkansmöjligheter av den egna säkerheten.
Att bilen är hans arbetsplats, och således också en del av hans arbetsmiljö, är nämligen självklart. Precis som ett kontor ska den understödja honom i hans arbete.

Viktigt att vara utvilad

– Bra komfort i kombination med mycket säkerhetsutrustning är A och O. Att sedan underhålla bilen genom att regelbundet tvätta och byta vindrutetorkare samt vara tidig med vinterdäck är ytterligare åtgärder för att jag ska kunna köra.

Förutom att bilen ska vara i topptrim gäller det även att han behandlar sig själv likadant:

– Jag ser alltid till att planera möten och resor så att jag har gott om tid på mig även för kaffepauser. Att vara utvilad och frisk i tanken är också viktigt för att kunna bedöma trafikläget. Jag ser dessutom till att hålla mina trafikkunskaper fräscha och besöker regelbundet halkbanan för att testa både mig och bilen jag kör, avslutar Tommie Linder.