Att äga en bil innehåller i princip alltid någon form av vemod och oro när det kommer till hur bilen fungerar och vad man egentligen måste betala. Det är en del av livet som många dras med och det är aldrig en välkommen utgift när bilen behöver in på service. Aldrig någonsin är man väl mer orolig över kostnader, då gemene man inte har någon uppfattning om vad olika nödvändiga åtgärder kommer att kosta. Dessutom behöver man ha en försäkring på bilen, en utgift man helst hade sluppit men som är minst sagt nödvändig.

Sanningen är att bilen kommer att bli mindre och mindre värd ju längre du kör den

Det som kanske oroar människor allra mest när det kommer till bilägande är värdeminskningen per år. Den behöver man som bilägare ha koll på för att veta vad bilens värde ligger på, och samtidigt själv se till att serviceboken är uppdaterad för att andrahandsvärdet ska bli så högt som möjligt. Sanningen är dock alltid att bilen kommer att bli mindre och mindre värd ju längre du kör den. Det finns dock sätt att gå förbi denna problematik och anser man att ägande inte är en avgörande faktor för sina bilaffärer är privatleasing ett alternativ man kan överväga.

Inget ägande – allt ingår

Många bilförsäljare erbjuder idag olika lösningar på bilägande och det som är gemensamt för dem alla är att ägandeformen inte alls behöver vara ett ägande. Du behöver alltså inte äga din nya bil eller ta dyra lån för att göra det möjligt att åka från bilfirman med senaste årets modell.

Du behöver inte äga din nya bil eller ta dyra lån för att åka från bilfirman med senaste årets modell

Privat leasing innebär helt enkelt att du som kund kommer att teckna ett avtal med en bilfirma som erbjuder den tjänsten. I avtalet kommer det vanligtvis att ingå en hel del saker, men det kommer också att ställas krav på dig som konsument när det gäller konsumtionen av bilen. Avtalet omfattning förhandlas fram efter varje enskild kund. Det som oftast är den avgörande punkten, som bestämmer priset per månad, är hur många mil du får köra under avtalstiden. Ju fler mil som ingår, desto dyrare blir också din månadskostnad.

Avtalstiderna varierar men det vanligaste alternativen är 24 och 36 månader, alltså två eller tre år. När avtalstiden gått ut så lämnar du helt enkelt tillbaka bilen, och beroende på bilens skick och antal mil körda så kan du behöva betala extra när du lämnar den ifrån dig. Normalt slitage är det som är accepterat och det gäller att förvissa sig om vad bilfirman anser är normalt. Du kan vid inlämnandet av bilen förlänga ditt avtal och åka därifrån men ytterligare en ny bil.

Privatleasing – vem passar det för?
  • För de som inte vill/behöver äga sin bil
  • För de som vill slippa tänka på service- och försäkringskostnader. Du betalar enbart för drivmedel.
  • Vill byta bil ofta. Du behöver varken sälja eller köpa nytt, bara förlänga avtalet.