De som redan har tagit detta steg säger att de aldrig kommer att gå tillbaka till att köra bilar som drivs med fossila bränslen.

 

Fördelarna är många och nackdelarna är få

 

Trots att förutsättningar aldrig har varit bättre behövs information som aldrig förr. Istället för att fråga bilförsäljare, som förmodligen inte kör elbil själva och saknar de nödvändiga erfarenheter om vad detta innebär, väljer vi att fråga någon som kör elbil både privat och i tjänsten.

Har hunnit avverka mer än 13000 utsläppsfria mil.

Gröna Bilisters egen elbilsexpert Gordon Strömfelt har kört elbil sedan i mars 2012 och hunnit avverka mer än 13000 utsläppsfria mil. Elbilen har främst använts för 9 mil daglig arbetspendling men det har också blivit många längre resor som krävt flera laddstopp längs vägen.

 

Vad är det bästa med en elbil?

 

– Det absolut bästa är att jag slipper åka och tanka, säger Gordon. Bilen laddas istället när jag sover och den är billig i drift, ca 2 kr/milen. Elmotorn har dessutom få rörliga delar och kräver inte heller några årliga oljebyten så underhåll och service är avsevärt billigare än motsvarande fossilbil, säger Gordon. I övrigt är elbilen pigg och kul att köra och samtidigt väldigt tyst.

Jag blir en säkrare bilförare med dessa regelbundna raster.

Vid längre resor snabbladdar jag 20-30 minuter var 15:e mil och jag inbillar mig att jag blir en säkrare bilförare med dessa regelbundna raster. Uttrycket räckviddsångest är något som dieselkramande motorexperter myntat och är något som vi elbilister inte känner av, säger Gordon.

 

Bil som laddas. Foto: Mostphotos

Att avbryta körningar på långa sträckor för att ladda upp din elbil kan vara positivt i den bemärkelsen att du blir en säkrare förare. Foto: Mostphotos
 

Vad är skillnaden på en laddhybrid och en elbil?

 

Prismässigt är det inte så stor skillnad men det skiljer desto mer i räckvidd och komplexitet. Elbilen har ett större batteri och räckvidd på 20-40 mil men kan endast köras på el. Vid längre resor kan räckvidden enkelt utökas genom ett kortare stopp vid en snabbladdare. Laddhybrider har både elmotor och bensinmotor som kan driva bilen var för sig eller tillsammans.

Den som har mer än 2 mil till arbetet bör kunna ladda under dagtid

Den elektriska räckvidden för laddhybrider är avsevärt mycket kortare, bara 2-5 mil beroende på bilmodell, hastighet och väderförhållanden. Den som har mer än 2 mil till arbetet bör därför försäkra sig om att kunna ladda under dagtid för att inte hemresan ska bli fossilt driven.

Gordons tips till oss andra som ännu inte tagit steget fullt ut finner du längre ned! Hushåll med två bilar kan utan problem byta ut den ena mot en rent eldriven bil då det räcker gott med en större bil för den årliga skidresan till fjällen.

Slutligen, visst finns det utmaningar att lösa när det gäller elbilar. Alla fordon måste produceras hållbart och återförsäljare bör i framtiden redovisa livscykelanalys för alla fordon de säljer. Det kvarstår bland annat frågor kring hur man återvinner uttjänta batterier, men först efter att de använts som stationära energilager i framtidens hållbara energisystem.

Men en sak är säker, elbilen är ett bättre val redan idag - så låt din nästa bil bli en elbil.

 

Gordons 7 bästa tips för anpassning till elbil:

 

01

Provkör

Låna hem en elbil över natten för provkörning, då finns gott om tid att testa både hemmaladdning och jobbpendling. Seriösa återförsäljare löser det om man frågar.

02

Kartlägg resor

Kartlägg dina resor både privat och i tjänsten. Se till att elbilens räckvidd är tillräcklig för att lösa vardagsresorna året runt. Den NEDC-certifierade räckvidden går ytterst sällan att uppnå vid verklig körning utan räkna med ca 70% av den deklarerade räckvidden sommartid och ned till 50% under riktigt kalla vinterdagar.

03

Installera laddbox

Låt en elektriker installera en laddbox och samtidigt göra en översyn av fastighetens elsystem. Då blir laddningen säkrare, enklare och går dessutom snabbare.

04

Prata med förening

Boende i hyresfastighet eller bostadsrätt behöver prata med sin hyresvärd eller förening om att ordna laddning i flerbilsgarage. Tillgång till laddplats ökar värdet på bostadsrätter och hyreslägenheter och kommer bli ett lika vanligt sökord på Hemnet som “bredband”.

05

Laddning på arbetsplatsen

Undersök laddmöjligheterna på arbetsplatsen. Den som har mer än 6 mil till jobbet bör ordna laddning för elbilen även under dagtid.

06

Utgå från dina behov

Välj den elbil som passar bäst för dina behov och som har stöd för snabbladdning med någon av laddstandarderna CCS eller CHAdeMO. Då kan du utan problem göra enstaka längre resor med några få laddstopp utefter vägen.

07

Kör fossilfritt

Visar det sig att det inte fungerar för dig med en ren elbil? Kör du kanske mer än 20 mil per dag är en laddbar bil knappast det bästa alternativet för dig – ännu. Satsa istället på en bil som drivs med etanol eller biogas om du vill köra fossilfritt längre sträckor.