Tidigare har det stått klart att Audi utökar antalet g-tron modeller: Audi A3 Sportback g-tron får sällskap av gasdrivna A4 Avant g-tron och A5 Sportback g-tron. Med reducerat förmånsvärde på 1.375 kr netto* för A4 Avant och bonus på 7 500 kr i regeringens skatteförslag, finns ekonomiska fördelar för de gasdrivna modellerna.

– Gas är ett underskattat alternativ som fler företag borde titta närmare på. Förmånsvärdet är reducerat och i bonus/malus-utredningen föreslås bonusen tack vare att biogas är ett så klimatsmart bränsle. För den som kör längre sträckor och inte har möjlighet att ladda el är gasdriften ett väldigt effektivt sätt att minska företagets miljöpåverkan, säger Charlotte Krushage, ansvarig för företagsförsäljning på Audi Sverige.

A4 Avant g-tron och A5 Sportback g-tron är redan från början utvecklade för gasdrift och tillverkas på den ordinarie produktionslinan i Ingolstadt. 2.0 TFSI-motorerna på 170 hk har specialanpassats och de moderna gastankarna i flerlagers kolfiberförstärkt komposit ger en räckvidd på upp till 50 mil på gas. Som extra reservkälla finns dessutom en 25 liters bensintank. Bagageutrymmet är näst intill intakt med några få centimeters högre lastgolv. De klimatmässiga fördelarna är stora eftersom bilarna kan köras på svensk förnybar biogas. Gasdriften har därmed en viktig roll i omställningen till en fossilfri fordonsflotta.

I Sverige har vi redan en väldigt hög andel biogas med över 70 procent.

– I Sverige har vi redan en väldigt hög andel biogas med över 70 procent, tack vare att många kommuner investerat i effektiva anläggningar. Det gör att vi redan har ett klimatsmart bränsle som dessutom är närproducerat. Audi skjuter nämligen till lika mycket förnybar gas till det europeiska gasnätet som varje ny bil gör av med på tre år. Att Audi kan säkerställa att deras bilar körs på förnybar gas i hela Europa är verkligen ett fantastiskt initiativ, säger Maria Malmqvist VD Energigas Sverige.

 

audi modeller - a5 och a4

Audi A5 Sportback g-tron. Foto: Audi MediaCenter
 

Förnybar gas i hela Europa

 

Den förnybara gasen kommer bland annat att hämtas från Audis egen Power-to-gasanläggning i norra Tyskland, där överskottsel från vindkraft lagras och tillförs gasnätet genom en process i två steg, elektrolys och metanisering. I det första steget omvandlas vatten till väte som i ett senare skede även kan användas som bränsle till vätgasbilar.

Förarna av g-tron-bilarna tankar och betalar gasen som vanligt vid befintliga gasstationer.

– Förarna av g-tron-bilarna tankar och betalar gasen som vanligt vid befintliga gasstationer. Den förnybara gasen tillförs gasnätet, motsvarande bilarnas beräknade förbrukning och körda vägsträcka. Därmed ersätter dem fossil naturgas. Audis erbjudande om förnybar gas gäller i tre år för alla som beställer g-tron innan den 31 maj 2018.

 

Världsledande på biogas – en del av den cirkulära ekonomin

 

Sverige är världsledande på miljötekniken där bland annat hushållsavfall omvandlas till förnybart bränsle som driver både bilar och bussar. Idag tillverkas biogas i mer än hälften av Sveriges kommuner och står för ca 70 procent av den totala fordonsgasmixen. Flera aktörer erbjuder dessutom 100 procent biogas. Den bruna påsen med bananskal och annat matavfall som samlas in från hushållen i många kommuner räcker till ca 2,5 kilometer bilkörning och är ett viktigt bidrag i den cirkulära ekonomin. Infrastrukturen är utvecklad över stora delar av Sverige med över 170 tankställen.

 

audi a4 g-tron

Audi A4 Avant g-tron. Foto: Audi MediaCenter
 

Well to wheel-metoden

 

Vid produktionen av Audi e-gas absorberas exakt lika mycket koldioxid som bilen släpper ut. I en mer omfattande livscykelanalys enligt well to wheel-metoden, där även produktionen av gasen och vindkraftverken inkluderas, innebär det en reduktion med 80 procent av koldioxidutsläppen jämfört med en motsvarande bensindriven bil.

Biogasproduktionen skapar lokala arbetstillfällen och har obefintliga problem med arbetsförhållanden.

– Biogas är ett lokalproducerat kretsloppsbränsle med mycket lågt klimat- och miljöpåverkan. Biogasproduktionen skapar lokala arbetstillfällen och har obefintliga problem med arbetsförhållanden, saknar helt koppling till etiskt tveksamma oljediktaturer och produktionen hotar varken regnskogen eller tar normalt sett inte ytor i anspråk som skulle kunna användas för matproduktion. Säger Martin Prieto Beaulieu, talesperson på Gröna Bilister.

 

Audi fortsätter att satsa på alternativa drivmedel

 

Utöver e-gas-projektet fortsätter Audi att investera i utvecklingen av Audi e-fuels, det vill säga alternativa fossilfria bränslen. Audi e-diesel, Audi e-bensin och Audi e-ethanol är syntetiska bränslen. I samtliga fall absorberar produktionen av bränslena lika stor andel koldioxid som bilen släpper ut vid körning, med andra ord sker en recycling av koldixoden. Vid tillverkningen av e-bränslena används dessutom förnybar el.

 

Pris och marknadsintroduktion

 

Försäljningsstart per omgående. Lanseringen med provkörning hos de svenska återförsäljarna sker i
slutet av september.

Fakta Audi A4 Avant och A5 Sportback g-tron:
2.0 TFSI-motor på 170 hk med ny effektiv förbränningsprocess.
Vridmoment: 270 Nm vid 1650 v/min.
7-växlad S tronic dubbelkopplingsväxellåda

Förbrukning bl. körning:
A4 Avant 3.8-4.4* kg,
A5 Sportback 3.8–4.2* kg CNG per 100 km (NEDC),
Räckvidd gas + bensin enligt NEDC med CNG:
50 mil + 45 mil = 95 mil
Moderna gastankar i fl erlagers kolfi berförstärkt
komposit (19 kg vid 200 bar) + bensintank (25 liter)

Bagageutrymme:
A4 Avant 414 liter, A5 Sportback 390 liter.

Pris A4 Avant 2.0 TFSI S tronic Proline: ca
408.300 kr.
Företagsnetto: 375.000 kr inkl moms. Förmånsvärde
1.463 kr/mån**.

Pris A5 Sportback Sport 2.0 TFSI S tronic Proline:
ca 437.200 kr.
Företagsnetto: 403.790:- inkl moms
Förmånsvärde: 1.650 kr kr/mån**.

*Beroende på däcksdimension och växellåda
** Vid 50% marginalskatt

Lanseringen med provkörning hos de svenska återförsäljarna sker i slutet av september. Pris Audi A4 Avant 2.0 TFSI S tronic Proline ca 408.300 kr. Företagsnetto: 375.000 kr.

Läs Gröna Bilisters tester av de två modellerna här:

A4 Avant: Klicka för att läsa mer

A5 Sportback: Klicka för att läsa mer